Ask Me Anything About Certified Accounting Technician (CAT) - ACCA


#21

InsyaAllah boleh. Selalunya dia akan ada specific date bila permohonan dibuka. Kena selalu peka bila tarikh tu, takut2 terlepas pula nnti.


#22

http://www.kptm.edu.my:8001/v2/


#23

Nak tanya kalau ambik acca kan min 3 yrs tpi aku kat brochure kata dia perlu ada working experiences . So kite perlu kerja dulu ke utk dpt acca ?


#24

I think utk dapatkan acca no need of working experiences. But we in malaysia, in order to have a MIA membership, must have to work for 3 years first.


#25

MIA ape beza dgn ACCA ?


#26

MIA stands for Malaysia Institute of Accountant. Setiap akauntan kat Malaysia kena berdaftar dengan MIA @ be their membership. Baru diiktiraf sebagai akauntan. Kalau bukan member MIA, x boleh pegang title akauntan (like not a legal accountant).


#27

Ohhh , baru faham :blush: And also klau nak ambik path diploma-acca university mane yg ade ? Sbb mostly ada cat-acca je pastu kdg xde acca ada diploma je


#28

Kat Kolej Universiti Poly-Tech MARA Kuala Lumpur (KUPTM KL) ada sediakan course diploma & acca. Tempat lain saya kurang pasti kalau ada. Tak silap UITM pun ada juga


#29

Good explanation. VERY USEFUL INFORMATION.


#30

Thanks. Hopefully this little information could help others. :blush:


#31

Kemaskini bermula pada bulan Julai 2016, lulusan CAT dah boleh mohon kerja kerajaan.