CAT susah ke? I gathered few feedback from my classmates as well


#1

Assalamualaikum dan hai,

Saya dapat banyak soalan mengenai “bang, CAT susah ke?” selepas artikel mengenai interview yayasan peneraju. Jadi saya kumpul semua feedback dari member yang saya kenal masa saya buat CAT. Semoga pendapat mereka sedikit sebanyak dapat membantu anda semua. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua member yangsanggup meluangkan masa untuk memberi feedback mereka. Most of them pun otw nak completekan ACCA. Doakan kawan-kawan saya semua dapat complete ACCA dengan cemerlang.

CAT susah bila buat the last two papers sebab from doing mcqs je you have to do writing pulak. So bagi I terkejut sikit la masa tu sebab tak tau how to score for the paper,

Nadhira Ruslin, Sunway TES

Halo. Well, it’s easy if ur passion with accounting. Just learn and enjoy while u study.

Hamzi Sazali, Sunway TES

CAT x susah, senang berbanding acca, asas utk setiap subjek, sesuai amek mskipun dlu spm x amek akaun. Paper Fa1,fa2, ma1, ma2, kira asas je, so patutrsa senang. Paper yg dah mula mencabar sikit dlm cat, paper ffa, fab, ffm, fma, ftx, sbb dh ada kena tulis n intro style paper f. Peringkat cat kena byak brtanya, sbb ni asas acca, naik paper f nanti senang klau dh faham cat.

Samxon See, INTEC

Bagi aku CAT ni tak susah untuk pass tapi for CAT ni mostly orang nak score laa. And you can score pon if you understand the basic sebab CAT ni memang basic je. From my experience CAT ni if you just focus in class and understand what the lecterur taught then you’ll be fine.

Asyraf Zed, INTEC

For me, the first 3 or 4 papers in CAT are quite direct and easy even if you don’t have the basic knowledge.The pressure in CAT would be you have to cover all syllabus of all subject in short time period as the marks are 100% totally dependinmg on your finals( no assignment etc). The question is…Is Cat level more challenging than other foundation/ diploma/A levels? The answer would be yes. The key to success in Cat is always to believe in yourself and keep trying if you have failed. If I can pass all of my CAT papers, so do you. Just do it!

Mr GWS, UITM Shah Alam

CAT ni dia tak susah tak senang sebab ramai student boleh dapat 80++ or 90++ and ada yang teruk pun memang teruk kaw kaw… so moral story dia CAT ni semua boleh buat…kalau ramai yang dah boleh pass and berjaya kenapa kite tak boleh.

Mustaqim Jasni, KUPTM KL

CAT ni x adalah susah sangat, but if you x ad basic account kena work hard sikit. total ad 9 papers n different cara study.kalau nak setakat pass you boleh study ala kadar je but if you want to get spomsor from peneraju untuk acca kena score sikit lah…total average kena 65.tips nak pass just buat latihan banyak2 n baca buku teks.insyallah boleh jawab time exam.

Ikmal Hafizi, KUPTM KL

Saya mengambil CAT atas tujuan untuk mengambil ACCA dengan cara pantas dan mudah. Namun, benda utama yang sering kedengaran ketika mengambil CAT adalah ramai yang akan katakana bahawa CAT adalah kursus yang sangat sukar. Benar, sukar pada CAT pada saya disebabkan kursus ini tiada “assessment” yang boleh dijadikan “carry mark” menyebabkan markah lulus 100% bergantung pada final exam. Jadi, semua benda yang kita belajar sepanjang satu sem tu perlu faham untuk jawab dalam exam. Tapi sebenarnya tidaklah sesukar mana. Kesukaran ini disebabkan kurangnya disiplin. Disebabkan kita tau tak ada markah carry mark, kita pun malas la nak siapkan assignment yang lecturer bagi. Saya pun pernah fail paper FTX dan FFM, tapi saya boleh katakan saya fail bukanlah sebab kursus tu susah tapi sebab kurang focus dalam kelas dan study last minit. Kalau saya maintain study sepanjang sem saya rasa oke je kot. Sebab CAT tidaklah sesukar ACCA. CAT hanyalah kefahaman asas dan straight forward. Tak perlukan critical thinking sangat. Jadi, saya rasa kalau nak berjaya dalam CAT, hanya perlu focus sepanjang semester, buat assignment lecturer dan study sejam sehari pun dah cukup. Saya repeat FFM dan FTX selepas setahun saya tangguh. Saya ambil kelas intensif selama 20 jam yang dbuat dalam masa 1 bulan. Dan saya berjaya lulus kedua-duanya sebab saya focus dlam kelas serta buat semua latihan yang lecturer bagi. Kesimpulannya, kesusahan CAT adalah pada SUSAHnya kita nak FOKUS dan susahnya kita nak STUDY bukan kursus tu.

Jazlie Dawani, KUPTM KL

As for me cat ni takdela susah mana. Its wayyyy easier than acca la. Provided that you minat account la. But the problem is kalau you ambik cat you kena pursue acca. Acca is one of a hella tough course. Cat macam level 1 acca is level 10. Cat tak susah sangat but still cannot take it lightly la. Beza dia if you faham concept in cat dah boleh pass but in acca you kena buat latihan.

Dyan Zailani, INTEC

As a new comer dalam bidang accounting, cat tu susah. Banyak benda yang aku nak kena faham from the basic. But it’s not impossible. Yang penting kena rajin. Invest sikit masa and tenaga untuk future kan. Senang cakap semua benda kat dunia ni senang if kita willing invest some time and energy into it.

Barzun Hakim, UITM Shah Alam

If accounting is what you like then it’s okay for you to take on CAT. But never ever ever masuk CAT sebab nak try because you’re gonna end up wasting 1 to 1.5 years of your life

Amanda Zambri, Sunway TES